Monday, April 8, 2013

Ett inlägg värt att läsa!

pfi_19850_3
Bild lånad från google

Det här är ett inlägg jag önskar att ALLA läste. För din egna , din familjs skull. Många pratar om sockrets påverkan men vad många inte förstår är att mjöl ÄR socker.

Jag vill dock påpeka att jag inte är utbildad dietist, att jag inte dömer, att jag inte läst ut alla böcker än (pågående process) och att det bara är jag som påbörjat min glutenfria resa ( 2 veckor ). Barnen går på mjölkfritt vilket jag & M också kommer påbörja igen. Den glutenfria processen för hela familjen får ha sin lilla gång. Men det kommer!

När jag pratar om kostens påverkan på människans hälsa & hur “giftig” mjölken & mjölet är får jag många himlande ögon som svar. En vanlig fråga är: “Är du allergisk?”  För mig är det ytterligare ett bevis på vad okunniga vi är (!)
Jag har plöjt en del böcker/googlat om ADHD, koncentrationssvårigheter, Autism, MS multipel skleros
osv och kosten har enorm påverkan på vårt sjukdomstillstånd!! Böckerna jag läser handlar INTE om någon diet utan ett hälsosamt sätt att leva för att förbättra och t.o.m utesluta sjukdomar.
Mjölken pastöriseras på ett sätt som gör den skadlig för våra kroppar och dess system, läs om hur
HÄR. 
Och mjölet…..oj! Jag kan garantera att läser ni boken Gluten & Mjölk ( Läs HÄR ) kommer ni inte att vilja fylla kroppen med gift mer. Den här boken är skriven av en journalist och ren fakta baserad(!) Man får läsa hur kornet är uppbyggt till hur det fungerar mellan läkemedelsbolagen och dess generösa bonusar till läkare som skriver ut deras medicin. Kan tänkas vara EN orsak annan är okunnighet som bidrar till att dom inte ordinerar förändring av kost istället för att pumpa oss fulla med olika läkemedel. Det handlar alltså INTE om man fått diagnostiserad glutenintolerans utan om att det är lika skadligt för oss alla. Ni kan läsa lite kortfattat om det HÄR.

Mitt intresse kommer naturligtvis från att jag vill göra det bästa för mina barn men det började med William och hans “problem”, vilka ni kan läsa om HÄR. Jag satt och tittade på Oprah där Jenny McCarthy ( Jim Carreys ex fru) berättade om hur deras son blivit diagnostiserad med grav autism. Enligt läkare finns inget att göra så hon började googla och kom in på en sida där föräldrar till bokstavs barn, Autistiska mm pratade om mjölken & glutens betydelse för tillfrisknad. Dom tog bort mjölkprotein & gluten ur pojkens kost och efter ett par-tre veckor började han komma tillbaka till livet. Slutligen fungerade han nästintill normalt på den kosthållningen. Om han fick i sig gluten av misstag gick han tillbaka till grav autism och kom tillbaka ett par-3 veckor senare när det hade lämnat kroppen. Jag googlade runt och sen började min resa i kostens värld.
Du kan läsa hennes framträdande HÄR.
Efter det har hon under dessa år blivit en talesman/kvinna för gluten och mjölkens betydelse.

Jag har läst en hel del om hur gluten & mjölk påverkar MS eftersom pappa fått den diagnosen och blir allt sämre. Många vittnar om hur dom efter denna kosthållning gått från rullstolsbunden till att kunna leva ett drägligt liv med kraft & liv. Senast i Tv4 God morgon.

Gluten kan också framkalla depression vilket många av oss lider av idag, främja cancer, astma, atopiskt exem, reumatism etc….

Adhd, Add, Aspergers, barn med koncentrationssvårigheter mm ökar lavinartat och det läkarna gör idag är att medicinera. Medicin som kan ha otrevliga biverkningar många år fram… Med det sagt klankar jag INTE ner på medicinering. Ibland behövs det men jag kan tycka det är sorgligt att doktorerna inte är kunniga nog att ordinera kostomläggning som ett första alternativ..

Denna information har börjat ta sig in i Svenska kostrådgivares kunskap och det kommer uppdagas mer & mer. Denna kunskap har funnits i större utsträckning i USA tex där läkarna ordinerar denna kostplan till patienter. I Oktober var en Svensk professor med i Radio Dalarna och talade om att man bör utesluta gluten & mjölk ur barns kost med adhd & austism.  Det inslaget hittar ni HÄR.

Gluten & mjölk är inflammatoriskt vilket drar till sig en massa sjukdomar!!! 

Böcker jag rekommenderar:

  • Gluten & Mjölk
  • Socker bomben
  • Energibarn
  • Kärnfrisk familj
  • Råsmart familj

Sen finns det en som heter (som jag inte läst än):

  • Mat för barn med ADHD & AUTISM

Denna blogg är underbart bra:

 

Hoppas ni är kvar :). & lycka till för er som bestämmer er för en förändring*

Kram Erika

 

 


9 comments:

Unknown said...

Hejsan Erika!

Beundrar dig verkligen för ditt brinnande intresse och kämpaanda när det gäller dina barn och allt runt omkring. Tror helt klart på att vår kost påverkar oss men köper inte allt rakt av, fast det gör nog inte du heller :).

Tack för din kommentar om vårat kök. Vårt golv är en plastmatta från forbo.

Ha de gott, kram Ing-Britt

House of Daisy said...

Tack för att du delar med dig, jag ska absolut ta till mig det du skriver och den litteratur du rekommenderar! Jag beundrar din styrka i att våga dela med dig, och att visa att allt inte är perfekt här i livet!
kram kram

Anonymous said...


Många som skulle behöva läsa detta. Så bra skrivet.
Kram Anna

Kristina said...

TACK ERIKA :)
Skall läsa och lära ;)
Kram!

Inger said...

Intressant det du berättar ... själv skulle jag kunna ändra kosten rätt snabbt och enkelt ... men min man och son är inte lika sugna på min linje.
Har nästan helt slutat dricka mjölk, efter att ha varit en stor drickkonsument och det känns bra. Har också upptäckt att min huvudvärk visar sig väldigt sällan numer och den beror på ... sockerkickar. Ibland blir jag så sugen på smågodis, äter jag det på kvällen så kommer migränhuvudvärken som ett brev på posten och sitter i hela nästa dag ... och det är det ju inte värt att dra på sig ... men ibland måste jag äta lite i allafall. Skulle kunna leva på grönsaker, frukt och kött om jag bara skulle tänka på mig själv men varje steg i rätt riktning och förändring är ett bra steg ... har en längre tid trott att alla numer vanliga bokstavsdiagnoser måste bero på allt vi stoppar i oss ...

tack för att du tar upp en viktig fråga och lycka till i din strävan ...

kram inger

Anonymous said...

Jag äter kost utan gluten och väldigt lite mjölkprodukter som test för att se hur kroppen reagerar. Undviker konserveringsmedel så gott det går också och satsar på ekologiskt. Har astma och allergi. Efter en vecka har jag fått ett mycket bättre lukt- och smaksinne. Magen är inte svullen, mer energi. Jag tror det kan ligga något i det du skriver. :)

sussi said...

Hej vad bra att du delar med dig. Jag har en pojk med adhd och fått medicin, men vi har precis slutat på grund av att han rasade ner i vikt. Jag ska gå vidare i ditt tema tack snälla kram Sussi

sussi said...

Hej vad bra att du delar med dig. Jag har en pojk med adhd och fått medicin, men vi har precis slutat på grund av att han rasade ner i vikt. Jag ska gå vidare i ditt tema tack snälla kram Sussi

EDSmamman said...

Håller helt och fullt med dig, vi måste ta mer ansvar för vad vi stoppar i oss och hur!! och när det gäller mjölken ex. Ser man på djuren så diar de tills de börjar äta fast föda.. vi människor borde göra likadant. jag äter enligt Ayurveda och enligt den filosofin är mjölk ingenting man dricker till maten. Man dricker vatten. Mjölk äts isf som en hel måltid och inte ofta. På kvällen kan man koka upp mjölk tillsammans med gurkmeja, saffran, lite råsocker och kardemumma och ingefära och få ngt som kallas för golden milk. Jättebra mot värk i leder. Jag har blivit så mkt friskare, våra barn är knappt sjuka, för att inte säga aldrig. Vi har inte haft en enda magsjuka på tre år.. nog har det med kosten att göra. Vi har tagit bort vitt mjöl och vitt socker, godis, dricka, saft osv... och det märks så stor skillnad. Roligt att läsa din blogg och om dina erfarenheter kring kosten. Som kan bli ett riktigt hett ämne hihihi! Ha det fint!!! hälsningar Pia på AndbäckensHvita