Monday, April 9, 2012

Erikas bekännelser…IMG_8250
Go kväll!
Jag har nämnt ett par ggr att jag har ett matmissbruk och jag glider vidare på det…. Jag har haft svårt att förlika mig med att jag är en jojo bantare men det är precis vad jag har blivit.
Jag håller i ett halvår ( under vår/sommar ) för att till hösten återgå till mina ovanor och lägga på mig 8-10 kilos övervikt. Jag är väl medveten vad gäller kostens inverkan på oss människor men karaktären, som jag har trott att det berott på har sviktat och bedragit mig gång på gång. Barnens kost sköter jag/vi bra. Får många kommentarer om hur synd det är om barnen som inte får godis på Lördagar eller i påskägget ( vilket dom fick i år ). Folk förstår inte och många ggr blir man häcklad över att jag inte vill ge mina barn fika bröd och annat skit. Men jag  förstår inte (!!) Dom mår inte bra av det och blir speedade och gehör för uppfostran blir än mer svår att hantera. Varför ska jag stoppa i mina barn det som är skadligt?! Bara för att “det ska vara så”?….. Och varför fortsätter jag då att misshandla mig egna kropp?!! Jag äter inte bara en chokladkaka per dag utan mängder av ohälsosamma intag. Börjar dagen bra med ett par ägg och känner mig jätte duktig. Många ggr slinker det ner choklad under dagen men tröstar mig med att till lunch ofta, ta en nutrilett ( fullproppad av socker ). Dels för att jag inte orkat laga mig mat och för att kompensera för det jag stoppat i mig.
Middag äter jag med barnen och när dom somnat börjar frossandet! Om det inte börjat tidigare i smyg. En stor chips påse med dipp slinker ner i ett nafs. Följ av choklad eller fikabröd och som dessert åker det ner en hel pizza. Inte ens då har jag nått mättnads känsla…
Jag har som många andra trott att det beror på dålig karaktär eller vilja men efter att ha läst lite i boken sockerbomben förstår jag bättre(!)
Vissa föds med för lite Serotonin, betaendorfin eller dopamin vilket orsakar detta  enorma sug efter socker.
“Sockerberoendet har inte med vikt att göra. Mångas kroppar skriker efter socker. Orsaken är att de reagerar helt annorlunda än andra på på den sortens mat, den ger inte bara mättnad utan också ett fysiskt och psykiskt välbefinnande. Och den känslan vill kroppen åt, igen och igen. men det har inget med karaktär att göra. Suget efter socker har helt enkelt med hjärnans kemi att göra.”
Boken är verkligen en eye opener! Har inte läst hela men jag ska plöja tills jag kommer till det väsentliga, hur jag blir av med mitt beroende.
Jag är så trött på att känna mig låg och avsaknaden av energi drabbar inte bara mig utan hela min familj. Med blodsockret åker humöret & energin bergodalbana….  Mår inte bara psykiskt dåligt över vikten utan alla gifter jag stoppar i mig i form av snacks, godis, fikabröd och snabbmat ger mig ångest.
Så många ggr har jag lovat mig själv att det är sista dagen och denna ggn hoppas jag verkligen att jag klarar det en gång för alla…
Vet att många med mig lever med samma sak och jag kan rekommendera att läsa denna bok. Inlägget tar mig lite emot att skriva men jag gör det som en peppning för mig själv!
Lycka till kära du som med mig vill leva ett sunt energi fullt liv!
Tillägg: Dålig kost visar sig inte bara på vikten utan hår, hud och naglar. Mitt hår kommer aldrig börja växa så länge jag fortsätter så här. Mina ögonfransar har jag tappat och det beror med all säkerhet på vad jag stoppar i mig och avsaknaden av träning. Idag jobbar vi heltid så tiden finns tyvärr inte som sig bör. Jag vill ha ett löpband där jag kan ta en runda varje morgon före jobbet men just nu finns inte pengarna för det.
Men trägen vinner :) Bara att sätta upp mål!14 comments:

Mitt skabbiga chica hus said...

Fina Erika! Att erkänna att man har ett problem är första steget! Och du är stark som gör det. Jag vet att det finns mååånga jojobantare och sockermissbrukare därute.
Jag har varit en av dem, jojobantat hela mitt liv tror jag faktiskt.
Men, jag tror jag är nåt på spåret nu, med kost och träningsprogram från en PT. Att äta var 3e timme har i princip tagit bort sockersuget helt. Och när man är så jäkla duktig med träningen så vill man ju inte sabba det heller. En ätardag i veckan, men sen är det direkt på det igen. En hel påskhelg funkar INTE, då kommer sockersuget som ett brev på posten.
Styrkekramar till dig!
Mia

Johanna Stålros said...

oj vilket bra inlägg- nu menar jag inte att det är bra det du lider av, utan just fr att du är å ärlig och skriver om detta- tänk så många du hjälper nu!!!!! Hejja dig vännen. Du fixar allt! Kram

karin1+trillingar said...

Hej!
Har också ett extremt sockerbehov och vill träna men gymkort fungerar inte för mig. Vi köpte för 2 månader sen ett löpband på Coop som fungerar perfekt. Har inte tränat så mycket på flera flera år! Kan säga att det kostade inte mer än ett årskort på gymmet.
Kram
Gillar verkligen din blogg!

Smilla said...

Känner igen mig så väl. Både vad det gäller vad jag ger/gett till mina barn och vad jag själv stoppar i munnen....
Ska leta upp boken och läsa! Jag behöver verkligen nått som "slår mig på käften" så jag fattar vad jag håller på med.....
kram och tack för boktipset

Smilla said...

Känner igen mig så väl. Både vad det gäller vad jag ger/gett till mina barn och vad jag själv stoppar i munnen....
Ska leta upp boken och läsa! Jag behöver verkligen nått som "slår mig på käften" så jag fattar vad jag håller på med.....
kram och tack för boktipset

Fröken Gredelin said...

Heja dig som skriver om detta! Jag känner SÅ VÄL igen mig i allt du skriver! Och till råga på allt så är jag diabetiker... Men det är som ett gift, ett sug! Jag har försökt så många ggr men jag trillar alltid tillbaka...

Tinas bo said...

Du är så rak och skön!!
Härligt att du skriver så öppet om det... :)

Är oxå en godisråtta..
men det håller sig tack o lov i gränser..

Go for it, girl!!!

Kraaaaam Tina

Villa Tallbacka´s Home said...

Hej Erika!

Jag är en STOR beundrare utav din blogg men....mest utav DIG åh din härlighet, ärlighet, rakt på sätt, jaa listan kan bli lång för dig!
Önskar många vore som dig vännen! Mest mig själv! STOR tankekram till dig från mig!

Photo by Maria said...

Den boken har jag med men har inte ens öppnat den, det borde en sådan godisråtta som jag göra, får nog rota reda på den =)

Jag har ju startat nu med att försöka sluta äta sötsaker som en frossare så boken kan nog bli till hjälp..
Tack för påminnelsen..

Kram Mia

Anonymous said...

Oj, oj vad jag känner igen mig... Du är så ärlig och stark som skriver om detta, tack! Nu kämpar vi tillsammans! Kramar från Maria

www.villa113.bloggspot.com said...

Jamen visst är det väl konstigt att man skall få konstiga reaktioner på att man inte vill ge sina barn godis. Idag är det helt ok att ge barnen massa skit, typ mc donalds mat, allt gifter som finns i mat osv. Det har blivit normalt idag. På min förra arbetsplats fick jag många kommentarer när jag åt nyttig mat och mindre portioner än andra. Men dom som smällde i sig en påse från Mc Donalds och som tröck i sig MYCKE mat var det ingen som kommenterade. Konstigt!
Jag vet några stycken som varit på Bittens center i Hudiksvall och blivit hjälpt av henne. Jag tror att mycket skulle ordna sig för dig om du skulle få hjälp. Det e ofta inte så konstigt att vissa människor har vissa åkommor, utslag och konstigheter pga vad man stoppar i sig. Skulle ju faktiskt vara konstigare om vi inte reagerade på all skit vi kan få i oss.
Lycka till med allt!

/Maria

Anonymous said...

Hej !
När jag läste ditt inlägg förstår jag vart mitt sockersug kommer ifrån !! Jag har restless legs och dopamin fattas i min hjärna pga detta. Det är kanske därför jag har lagt på mig så mycket vikt de senaste åren sen man upptäckte att jag har denna åkomma !

Pilgården-Susanne said...

Hej!
Jag har sakta gått över till LCHF mindre kolhydrater och mer fett och det verkar funka. Jag är (var) en riktig godisgris, jag rekomenderar dig att prova. Jag är sällan hungrig och äter 3 mål om dagen och vågen går sakta nedåt. Sen är jag inte helt sträng tar en smörgås ibland till frukost osv. Tänker inte på mat o godis på samma sätt som förut.
Kram Susanne

Anonymous said...

Hej!
Tack för din blogg! Jag har också en son som blir speedad av socker det finns bara en sak att göra och det är att undvika det. Jag är en fd. sockerholist jag började med Lchf och suget är borta, det kan komma om jag blir stressad annars är det balans, jag äter kokosfett, och jag har märkt att blir jag sugen på sött och tar en tsk kokosfett så försvinner suget. Lycka till!

Mvh Lena