Monday, November 22, 2010

Vem tar DIN energi?

 

Hello gorgeous!

Ligger här i soffan och mår lite knas :/ Har haft kraftig yrsel och domningar hela helgen.

Och eftersom jag mått sååå dåligt tyckte jag att min man kunde åka till Leksand och hämta mitt nya fynd. Ni vet….det är synd om oss mammor när vi blir sjuka *fniss*

Det blev en trären byrå som jag HOPPAS att jag låter vara så! Ingen vit färg Erika!

 

_MG_6184

 

Nu till dagens fråga:

Hur mycket energi får människor runt omkring ta innan ni säger ifrån?

Min syster lever efter 12 stegs programmet och har idag nått en själslig ro. Lite Oprah över henne kan man säga *ler*. Hon menar att, blir man besviken på en person mer än en gång ligger problemet hos dig själv! Om en vän, partner exc gör något du blir besviken på eller du tycker är fel ett flertal gånger och du under irritation och missnöje stannar kvar så ligger problemet hos dig!

Man kan inte ändra andra men man kan välja vem man vill ha i sitt liv.

Och visst är det så!  Även om jag kan tycka att man måste få uttrycka sin besvikelse för att ge personen i fråga en chans att reflektera. Många av oss kan bete oss själviskt och sårande utan att veta av det pga av våran nuvarande livssituation eller hälsotillstånd. Men det kan vara lättare sagt än gjort…

Jag har alltid haft svårt att säga ifrån (även om jag blivit bättre på det idag). Jag kan känna mig sårad och besviken men väntar i det tysta tills jag får nog och drar mig undan. Och det är inte alla gånger jag vinner på det utan hade kanske kunnat rädda relationen genom att öppna mina känslor.

Men där måste man också vara stark och veta vem man är. Ophras ordspråk:

ONLY THE INSIGHT OF WHO YOU ARE WILL SET YOU FREE

är ett ordspråk att tänka på. För hur det än är måste man ha en självkänsla som ger en en stadig grund att veta hur, vem man vill ha i sitt liv. Vad behöver jag?  Vad känner jag till detta? osv

Ordspråket Ensam är stark har också sin innebörd. För är man stark i sig behöver man inte samla på sig en massa dålig energi för att klara vardagen.

Så nu skulle jag gärna vilja höra era åsikter om detta.Hur gör ni med energi tjuvar?

Jag har ett par som bråkar just nu men det kan hända att det är mitt fel *fniss* Har suttit en stund framför datorn så nu kommer rastlösheten hos barnen som ett brev på posten. Lika bra att jag kilar in och tar hand om mina små troll innan det eskalerar till storbråk ,)

Ha det gott och ta hand om varandra. Kram Erika

20 comments:

Trivsamma förändringar said...

Ja det stämmer nog att man inte hela tiden kan försöka att pränta in sina egna åsikter hos andra, och att de ska bete sig som man själv vill. Man får nog ta saken i egna händer, avgöra om det är värt att acceptera eller försöka hålla sig borta från det. Men ibland kan jag bli så irriterad på mig själv att jag inte låter bli att bli upprörd på helt fel saker. Det är ju bagateller som jag brusar upp för, och ändå låter jag det hända gång på gång... Men det ligger ju hos mig!
Byrån ser jättefin ut, fint träfärgad! Ha en skön måndag, kram Maria

Therese♥ said...

Jag borde också leva efter "mitt program" Jag skulle må bättre av det. Gå på mina möten och återfå min sinnesro... Men vardagen kom med barnen och jag tappade bort så mycket av det jag fått.. Dags att ta tag i allt igen.

Anonymous said...

Ojojoj! Detta är ett ytterst intressant ämne. Jag försöker rensa så gott det går faktiskt. Jag har efter 30 års ålder och barnafödande kommit fram till att det är inte värt att spilla tid på fel människor. Men det här är svårt, så svårt. Speciellt om det blir groll i ens egen familj. Människor man måste umgås med på något sätt. Hua! Jag har tyvärr inget bra råd, förutom att lita på magkänslan. Det brukar bli bäst i längden.

Snygg byrå!

Kram Linda

Anonymous said...

"Dom där ute" bygger bo i mitt huvud och de betalar inte ens hyra! Min energi går åt, mina tankar snurrar av självömkan, irritation och besvikelse. Men saken är ju den att dessa personer betalar inte hyra för de vet inte ens om att de har ett bo i mtt huvud. För mig kanske det är uppenbart att det dom gör är fel men alla är vi olika och alla har vi våra problem & brister så den här personen vars bo är STORT i min skalle förstår inte varför jag börjar bete mig annolunda. Vi människor kan vara väldigt självcentrerade och själviska och det kan te sig i mååånga olika former. När jag är rädd idag så är jag självisk för jag blir inte till nån nytta för de runt omkring mig likaså när jag harmas eller är oärlig. Jag gav upp och 12-stegsprogrammet har lärt mig att släppa mig själv och ge mig kraft att vara till nytta. Vad kan jag bidra med?...är tankar som måste följa mig hela tiden. Det kan säkert låta krävande men jag kan lova att ju mer jag släpper mig själv ju mer ro får jag idag, det är UNDERBART:) Öva,öva, öva..... ;)
Kram sis

Lantligt i smultronbacken said...

Det stämmer så bra som du har skrivit. Tyvärr har jag varit väldigt dålig på att "ta bort" energitjuven utan sett problemet hos mig istället. Jag blev sjuk, riktigt sjuk och har idag lärt mig en läxa. Nu stoppar jag i tid och jag har gått igenom min krets och sållat de som inte behöver vara där och som inte ger mig något positivt värt nog att få stanna kvar.


Man kan inte ändra andra men man kan välja vem man vill ha i sitt liv. Det gjorde jag.

Mina stora energitjuvar har alltså varit mina "hjärnspöken" kan man nog säga. Jag har inte velat sett det onda och isf sett det hos mig. Jag har varit för snäll.

Men det skönaste jag har gjort är att ändra mig och tänk vilket HÄRLIGT liv man kan få.

Kram

Anonymous said...

Hittade din blogg för första gången i dag! Trevlig, så jag kommer gärna tillbaka! Hälsningar Christina i Skåne

Malin said...

Just när man blir besviken på en människa gång på gång ligger nog mycket i just att man har förväntningar. Man kanske har förväntningar på att personen ska bete sig annorlunda när man gång på gång har försökt förklarat eller visat sin besvikelse. Många besvikelser och sorgsamma stunder beror på att vi förväntar oss saker hela tiden som kanske inte uppfylls. Samma när det gäller andra människors beteende. Det finns en jätte lättläst bok som heter de fyra grundstenarna till ett bättre liv. Den öppnar upp tankar som faktiskt leder till mera glädje och mindre besvikelser i livet. Sedan just det här med förväntningar som ställer till det så mycket. Har vi omdedvetet förväntat oss någonting som vi får, då glömmer man liksom bort att vara tacksam över det.

Tjohalia said...

Energitjuv, ja..ibland kan man undra själv varför man envist ältar eller stannar kvar vid "problemet" när man vet vad som egentligen kan göras.
Träfärgad är också jättefin, om du skriver att du inte hoppas du ska måla, kan man ändå fundera om det finns en små små vitspöken inom dig som vill måla det? *fniss*
Jag har en stor träbyrå som jag fortfarande har kvar i träfärgad i vårt sovrum.
Stor kram!!

♥ Fyra årstider said...

Mitt bästa tips är "du får vänta ett tag på svar..jag behöver tänka". Då hinner man reflektera om man verkligen vill gå tex. på fest. Sedan tackar man stolt ja eller nej. Jag har varit varit för snäll, men jag har slutat me det. Men när man får en fråga är det lätt att bara säga ja på saker man vet att man tex inte vill göra.

Lycka till vännen.
Kram Lotta

Nellie said...

Hej! Intressant fråga...och jag tror jag förstår hur din syster menar. Jag har med åren lärt mig att inte lägga min energi, varken i tanken eller fysiskt, på personer som egentligen inte är intresserad av förändring eller att lyssna på några andra än sig själva. Och det tar lite tid och livserfarenhet att se dem. Förr försökte jag hjälpa alla med stort och smått. Idag tar jag ett steg tillbaka och minns att alla människors bästa kraft är deras egen. Vill en person ha min hjälp, och ber om den, så försöker jag lyssna och utforska istället för att ge svar. De personerna som är intresserade och motiverade till förändring hör sina egna svar. De som inte är intresserade, utan bara vill älta, skylla andra för fel och själv vara offret, ger jag inte längre min tid eller kraft. De blir ändock inte nöjda. Deras tid är inte nu, och definitivt inte min! Sedan är det svårt att alltid sätta etiketter med rätt eller fel på problem och personer...men var och en får tycka som de vill, om de låter mig göra detsamma. Då kan vi ändå ha utbyte av varandra om bara våra grundvärderingar i livet är någorlunda lika. Lycka till med dina "energitjuvar". MVH Nellie

Photo by Maria said...

Ofta kan man välja vilka man vill ha i sitt liv men inte alltid..
Min sambos 14 åriga dotter är en energitjuv utan dess like och vad jag hört (har ju bara känt henne sedan hon var 11) så har hon alltid varit sådan.. Skall jag välja bort henne så måste jag välja bort sambon med och det vill jag ju inte.. Jag har försökt prata med henne men som du skrev så kan man inte ändra på folk..
Jag försöker stålsätta mig när hon är hos oss men det går inte alltid.. Tyvärr.. Så alla energitjuvar kan man inte välja bort..

Ha nu en fin tisdag..

Kram Mia

Lovilin said...

Hej Erika!

Intressant inlägg!
I mitt fall är min mamma en stor energitjuv.
Vill inte ha konflikter i mitt liv, men kan man välja bort sin mamma? Svårt, vill ju ha en bra relation men är ju jobbigt att hela tiden svälja också...

Stor kram till dig
Linda

Ett Vitare Hem said...

mmmm har funderat mycket på detta och har faktiskt valt bort de stora energitjuvarna i mitt liv, jag är jag och till en viss del kan jag kompromissa men inte alltid ;o)
Ha en härlig dag!
Kram/LenaS

gladmymlan said...

ja jag rensar för fullt, och tycker det "yr" forna vänner till höger o vänster tyvärr. Men jag har satt upp en standard på hur jag vill ha det, inga stora krav, lite uppriktighet, lite ärlighet och hyfs, är det enda jag begär, sen får folk vara hur dom vill.
men även om jag skrivit SKYLTAR nästintill med hur jag vill ha det för att funka, så gör folk mej besviken genom att inte kunna vara ärliga eller uppriktiga ändån!
så jag rensar o rensar. jag tänker Inte ha nån som inte ger nån energi i min närhet, utan jag behöver bygga upp mitt liv efter mina riktlinjer. men så är jag inte heller jätteberoende av folk omkring mej. hade nog kunnat på som en eremit om så var,
hellre ensam i en skog
än tillsammans med fel sorts folk.
jag har gett mina vänner chans att förbättra, och jag försöker att ge dom lite tid att förstå, men ändå,
spelar ju ingen roll hur "nära" man än tror sig vara med någon, så visar det sig sen att man inte är så nära som jag trott alls.
jag har ju till o med rensat i släkten och har inte kontakt med mina föräldrar heller, dom körde med nåt falskspel som inte jag klarar av..
det enda liv man lever är ju ens eget ,och då vill jag ha det fyllt med trygghet och stabilitet och vänner som jag VET var jag har..
kraam o ha en go tisdag!

StrandviksVillan said...

Jag är nog likadan... är bara tyst och tar emot. Utom när det gäller min man, hihi!

Krya på dig nu Erika!
kram, A-C

Pilgården-Susanne said...

Intressant ämne! Jag har valt bort energitjuvarna men det har tagit några år att inse att det är bäst så, och man mår mycket bättre faktiskt. Om man kan tala med personen ifråga så är ju det jättebra men en del är ju som dom är och ibland funkar det inte.
Kram susanne

Madame Morell said...

Vilket spännande ämne detta är! Energin ska ju inte vara stillastående utan i ett ständigt flöde. Fylla på och hälla ut. Om och om igen. Får du själv påfyllt med tillräckligt mycket energi så märker du kanske inte av när det tjuvas ifrån dig? Eller tjuvar man själv någonstans utan att märka det? Tonårsbarn tar energi men ger också.Likaså patienter - de kan man inte välja bort. Man får nog hitta en dörr att stänga på något sätt så att inte energin läcker ut i onödan. Men, då kanske den blir unken och ruttnar. Hitta en bensinmack för detta o TANKA!
Jessika

Hildas hem - Sofia said...

Jag ville bara säga att jag tycker att din trärena byrå är en jättesnygg kontrast till allt det vita! Håll dig ifrån penseln denna gång! ;-)

www.hildashem.se

lilla lugna said...

Jag blir så glad över att du tar upp det här ämnet. Jag har också haft flera energitjuvar i min omgivning men lärt mig att sålla bort dem. Till slut är de dem som är förlorarna ,de mister en vän som de bara tar istället för att ge ibland. Jag har några av min gamla vänner kvar och även träffat nya som är fantastiska. Lev livet idag.....

Anna said...

Jag märker tydligt hur min energi stiger och sjunker beroende med vilka jag är i närheten av. Men jag ser det inte som att jag skall blocka ut andra ur mitt liv om de inte ökar min energi. Jag tror att det är viktigare att lära sig att ge sig själv energi och ställa sig frågan om man själv är en energitjuv eller inte. I bland frågar jag min omgivning vad de tycker. Ja om jag är klängig men när jag är glad och positiv så är jag det inte. Man kan ju också tala om för folk när de är svåra att vara kompis med om de är det. Det är ju inte lätt alla gånger kan jag känna men vi är ju alla här för att lära oss (tror jag) kram Anna