Monday, December 12, 2011

Ta hand om era barn!



_MG_7086
Williams underbara lapptäcke från ellos.se. Nicodemus har också ett jätte härligt lapptäcke. Visar er en annan dag :). Idag vill jag ta upp ett annat ämne.
En av mina FB vänner lade ut denna på sin logg härom dagen och den grep mig djupt om hjärtat(!) :
Det är så många barn som under julen far illa då deras föräldrar och övriga anhöriga under flera dagars ledighet slappnar av med stora mängder alkohol.
De vuxna slappnar av och Barnen får ångest!!
Det görs "reklam" för att julen är "barnens högtid" och det ser alla barn och för väldigt många barn är det just en väldigt trevlig högtid!
Men för väldigt många barn är julen enbart förknippad med ångest då alkoholen tar överhanden, och helgen spårar ut i bråk, slagsmål, gap och skrik m.m...
Låt våra barn slippa detta!!
I ett annat sammanhang kallas detta barnmisshandel.
Men är det jul så kallas det julfirande... var går gränsen till vad som är OK...
Festa kan man göra en av alla andra 365 dagarna, UTAN barn!!!
Så låt oss sprida detta budskap till alla som firar jul med barn!!! Låt den vara NYKTER!!!!!!
Tanken förs till alla barn som på något sätt far illa över julen. Ja,som far illa över huvud taget.Kan ni tänka er vilken rädsla många barn bär inom sig?! En rädsla för att gå hem. Ett hem som ska vara den tryggaste platsen i världen… Usch, ryser av bara tanken! Stackars stackars barn….!!
Så ge era barn en extra kram innan ni blundar idag mina vänner*

20 comments:

Photo by Maria said...

Super man sig full på julafton så är det säkert så att man gör det allt som oftast andra dagar med =( Jag hoppas av hela mitt hjärta att alla barn skall slippa se det nu i jul och alla andra dagar på året..
Under mitt 41 åriga liv har jag aldrig tagit en droppe alkohol på julen..

Kram Mia

rapport till Vänfors said...

Blir ledsen bara man tänker på det...som du skriver, att vara rädd för att gå hem...om man inte törs gå hem vart går man då:((
Har aldrig fattat grejen med att dricka på jul,dricker inte ens glögg med alkohol, känns inte bra.
Ha en fin dag
Kram Annika

Johanna Stålros said...

Ja den cirkulerade på min fb oxå och det känns verkligen i hjärtat när man läser den och vet hur många barn som far illa under julen...Kram Johanna

LIVSGLITTER said...

Usch ja, det är verkligen vidrigt vad alkoholen kan göra. Blää!!

Lilla Brödhult said...

Ja stackars barn som får uppleva sådana helger,, tror att de som dricker julhelgen oftast dricker annars oxå,, tänk vad dessa barn lider oftast i tystnad och det vår plikt som vuxna om vi ser eller vet att agerar,,,
Ha det så gott kram Helene

vardaxlyx said...

Tänkvärt!
Massa luciakramar till dig och till ALLA barn där ute!
<3

Therese♥ said...

Slår ett slag för en "vit jul" Viktigt inlägg Erika!! Jag är som du vet nykter men vi kommer att tillbringa våran afton med personer som inte är det. Är dock väldigt glad att jag får vara närvarande på riktigt, tillsammans med mina barn- utan alkohol i kroppen.

Bejben said...

håller med, en alkoholfri jul är önskvärt.
Mina barndomsår präglades dock av fylla och bråk, såväl vardag som Julaftnar, så nej tack, MINA barn har då en nykter mamma på julafton!

en smula vitt said...

Själv är jag väldigt måttlig med alkohol alla årets dagar. Tycker dock att det kan vara väldigt trevligt med lite hemmagjord glögg i december månad, med betoning på lite...

När jag läste ditt inlägg kom jag så väl ihåg en julafton för många år sedan då båda mina föräldrar samt min styvfar drack groggar. De var högljudda och berusade redan när Kalle Anka visades på TV´n. Usch! Min syster och jag var sååå besvikna och tyckte de betedde sig sååå illa. Den julafton är inget kärt minne direkt.
Som tur var blev det bara en gång. Jag älskar julen och har alltid gjort och jag förstår precis vad alkoholen kan förstöra känslan för ett barn.
Ha en mysig jul alla där ute och mys med era nära och kära!
Kram Petra/

Vita Hemligheter said...

Med tanke på vad som hände oss i helgen så har jag kramat mina barn såå hårt de senaste timmarna, de är de enda som betyder något. jag har sett det värsta som kan hända...ta vara på tiden!!
Sköt om dig och ta hand om varandra:)
Kram Emma

Josefin said...

Bra skrivet! För mig hör inte julafton och alkohol ihop över huvud taget.

Ullis said...

Tack för att du skriver om en så viktig sak! Deppar just nu själv pga att igår tvångsomhändertogs ett barn jag känner. Ska göra mitt bästa för att hjälpa där jag kan.

Ullis said...

Tack för att du skriver om en så viktig sak! Deppar just nu själv pga att igår tvångsomhändertogs ett barn jag känner. Ska göra mitt bästa för att hjälpa där jag kan.

Finurliga Fröken said...

usch ja! Alla är inte så lyckligt lottade och det är viktigt att tänka på. Jag som går på AA och Al-ANON möten lite då och då har sett och hört myckedt om insidan i ett alkoholisthem. Både från alkoholistens sida, dennes partner och barnen. Många, nåde stora och små skulle behöva en extra kram. Skickar en kram till dig

Vita rosor och förgätmigej said...

Ett fantastiskt viktigt inlägg! Spann vidare på det på min blogg och länkade hit. Tack för att du tar upp sådant trots att det är lite känsligt för många.

Kraaaam gumman/ Anna

Villa Carl Larsson said...

Vilket viktigt inlägg och väldigt klokt. Jag är uppväxt utan alkohol på julen och det är jag glad för. Julöl till maten vet jag men det har aldrig liksom spårat ur. Nej stopp för alkoholen under juletiden. Barn är värda så mycket bättre. Man kan ha såå trevligt med julmust hela julaftonen lång :)

Kram Josefin

Hemmavid said...

Kloka ord, Erika..

Såg filmen; Svinalängorna häromdagen. Gripande film..

Kramen Jenny

Kristina said...

Tack för den kloka informationen den för jag vidare på FB, kan bara hålla med att det är barnens högtid och festa kan man göra på de övriga dagarna om så måstes dricka, man ska vara rädda om sig själva och de små liven vår framtid.
Kram Kristina

Villa Tallbacka´s Home said...

Hej!

Åh vilka ord, blir sååå gripen utav detta! Sååå hemskt, javisst skall hemmet vara den Absolut säkraste platsen på jorden!

Skall kramas ännu mera god natt just idag!
Du är såå engagerad! Duktig och trygg kvinna!!!!

Stora kramar till dig från mig!!!!

Blan betong och gammeldags pioner said...

Hej Erika! Ditt inlägg berörde mig så djupt. Det borde vara en självklarhet att barje BARN ska kunna kännas sig trygga.... alkohol hör inte i hop med julen det är barnens högtid.Tack snälla för en underbar blogg kramis Maja